Scroll to top
© 2018 Solodent. Crafted with ♥ by Purple Media.
Distribuie
ro

Bruxismul(scrasnitul dintiilor).Cauze si efecte.

Bruxismul(scrasnitul dintiilor) din nefericire este tot mai intalnit in randul populatiei.Printre factorii care contribuie la aparitia bolii se numara in primul rand stresul si dereglari ale somnului(cauza de ordin psihic), iar cauza de ordin fizic poate fi muscatura anormala, dintii fracturati sau lipsa(probleme stomatologice ce pot fi rezolvate prin tratament adecvat situatiei).

 

Cum stiti daca suferiti de bruxism?

Multi oameni nu sunt constienti ca sufera de bruxism. Este posibil chiar sa nu afle niciodata, daca nu le spune nimeni ca scrasnesc foarte tare din dinti in timpul somnului. Altii pot afla în urma unui control dentar de rutina ca au dintii tociti si smaltul fisurat,carii la nivelul coletului(langa gingie) sau retractii gingivale.Alte semne potentiale ale bruxismului sunt dureri ale fetei, capului È™i gatului. Medicul dentist poate stabili diagnosticul exact si determina daca sursa durerilor faciale este intr-adevar bruxismul.Daca problema este depistata la timp,tratamentele sunt minime, prin purtarea in timpul somnului a unei gutiere.

 

Ce este o gutiere?

Este un dispozitiv confectionat dintr-un material moale si flexibil, special pentru a se mula pe dantura dumneavoastra.Poate acoperi dintii de sus sau de jos, sau ambele arcade in cazul unui bruxism sever. Dispozitivul este un mijloc de a controla bruxismul, insa trebuie sa stiti ca nu aduce vindecarea definitiva si doar previne deteriorarea suprafetelor dentare si ajuta la relaxarea musculaturi incordate. Aceste beneficii sunt extrem de vizibile si simtite de purtatorii gutierelor. Iar pentru realizarea gutierei nu este nevoie decat de o amprenta efectuata de medicul dentist, astfel tehnicianul dentar realizeaza gutiera exact pentru dantura dumneavoastra.

 

Daca temporizati purtarea unui gutiere, problemele se agraveaza, iar tratarea devine tot mai costisitoare.

Atunci cand o persoana sufera de bruxism de mai mult timp fara purtarea unei gutiere, atunci marginile dintilor sunt plate,prezinta numeroase carii de colet iar retractia gingivala este mare. Dantura este atat de degradata incat smaltul este abrazat, lasand expus interiorul dintilor, care se numeste dentina,iar atunci cand este expusa, dentina poate deveni sensibila(rezultatul fiind o sensibilitate dentara crescuta la cald,rece). Bruxomanii pot prezenta dureri ale articulatiei temporo-mandibulare(ATM) care se pot manifesta prin pocniri si cracmente articulare. Femeile, care sunt mult mai susceptibile de afectiuni ale articulatiei temporo-mandibulare(ATM), prezinta si un risc ridicat de afectiuni de tipul bruxismului, posibil datorita faptului ca este mult mai probabil sa sufere de leziuni ale tesutului mandibular din cauza scrasnitului si strangerea dintilor. Stresul si anumite tipuri de personalitati pot reprezenta cauza esentiala a bruxismului. De-a lungul istoriei omenirii, bruxismul a afectat indivizii care sufera de tensiune nervoasa. Mania, durerea si frustarea pot provoca aparitia bruxismului. Persoanele cu un grad ridicat de agresivitate, de competitivitate si care sunt foarte grabiti prezinta si ele un risc mare de a fi afectate de bruxism.

In aceste situatii uzura mare a suprafetei dintiilor face ca tratamentul sa fie pe masura, iar daca se intampla sa pierdem si o parte din dinti datorita traumei mari si repetate, atunci tratamentul este unul de durata si costisitor. Dupa finalizarea tratamentului si in acest caz se impune purtarea unei gutiere pentru a evita ca situatia sa se repete.

 

Cum putem prevenii astfel de situatii?

Se pare ca stresul cotidian constituie o cauza majora a bruxismului, de aceea este bine sa reduceti stresul ascultand muzica, citind o carte, iesind la plimbare sau facand o baie relaxanta. Puteti incerca sedinte de terapie, pentru identificarea unor modalitati eficiente de control al situatiilor stresante. Va poate ajuta si aplicarea unei comprese umede si calde pe fata pentru relaxarea muschilor incordati din cauza inclestarii.

Si cel mai important vizitati regulat medicul dentist pentru identificarea bruxismului in stadii incipiente pentru un tratament minim, si anume confectionarea unei gutiere pentru purtarea acesteia in timpul somnului.

Related posts

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *