Scroll to top
© 2018 Solodent. Crafted with ♥ by Purple Media.
Distribuie
ro

Caria dentara – tratament profilactic

CARIA DENTARA.

Doar cand ne gandim la carie parca simtim cum ne doare un dinte.

Dragi cititori, ce este de retinut la acest articol, este ca orice problema in stare incipienta isi are rezolvarea, fie din domeniul stomatologic sau nu. Zicala ,, Nu lasa pe maine ce poti face astazi,, este tot mai demonstrata.

Insa nu orice durere de dinte inseamna ca este si carie. Dar pentru ca abordam subiectul caria dentara, aici durerea o asociem cu caria.

In primul rand extrem de necesar pentru a preintampina aparitia procesului carios, este periajul dentar zilnic. Si metodele suplimentare periajului sunt utile,cum ar fi:ata dentara(ideala pentru curatarea interdentara,iar aici va sfatuiesc sa rugati medicul dvs stomatolog sa va arate cum se procedeaza sau sa vizionati videoclipuri demonstrative) si dusul bucal(extrem de benefic pentru zonele sub gingivale).

Cauzele apartiei sunt multiple,dar cel mai periculos dusman este placa dentara(un strat subtire aderent la suprafata dentara format din bacterii), alta cauza este aportul scazut de fluor pe cale generala(in apa,mancare), fumatul, alimentatia bogata in zaharuri.

Acum ca am adus vorba de zaharuri nu inseamna ca numai consumam nimic pe baza de zahar sau derivate dar trebuie avut grija la ce facem dupa ce consumam aceste alimente. De exemplu: ciocolata, daca nu stiati va spun acum, ca este alimentul cu cel mai bogat antioxidant, si nu oricare ciocolata si aceea cu 80% cacao, in concluzie nici nu trebuie sa renuntam la ea. Dar, pentru ca mereu exista si un dar, dupa ce consumam ciocolata neaparat ne periem dintii sau este total acceptat si mestecare unui gume. Insa nu mestecam mai mult de 10 minute,deoarece dupa acest timp nu doar ca numai este utila dar produce si suc gastric in exces,neplacut pentru stomac. Organismul este foarte inteligent,daca il ascultam ne da indicia exacte despre ce trebuie sa facem, ca si mestecarea gumei in exces,ii dam informatii stomacului ca trebuie sa produca suc gastric pentru digerarea alimentelor.

Daca aceste masuri preventive nu sunt practicate, atunci placa bacteriana care la inceput este usor de indepartat, se transforma in tartru dentar, ceea ce face ca indepartarea lui sa nu se mai poata face printr-un simplu periaj. Iar aici este nevoie de ajutorul medicului stomatolog pentru indepartarea tartrului dentar. Acesta se face printr-un detartraj manual sau cu ultrasunete, dar cum varianta manuala este invechita, va recomand detartrajul cu ultrasunete. Acesta este mai usor de suportat,nedureros si rezultatul este cel asteptat si intr-un timp mult redus fata de varianta manuala.

Cum stim daca avem o carie?

Din pacate cand dumnavoastra presupuneti ca aveti o carie deoarece va doare,aveti sensibilitate la rece si cald,dintele prezinta modificari de culoare si structura sau avem un gust neplacut in gura deja numai este o carie incipienta si este o carie ce trebuie tratata imediat pentru a nu devenii dintele irecuperabil.

De aceea sfatul tuturor medicilor dentisti este de a merge regulat la consult,astfel prevenim 100% pierderea dintiilor datorita cariilor dentare extinse, sau a tratamentelor laborioase. Un detartraj si un periaj profesional la 6 luni va asigura integritatea dentara dar si in cazul in care aveti o carie incipienta tratamentul si costul este minim. Caria incipienta nu prezinta simptome(durere la cald si rece etc), de aceea medicul in aceasta fata este singurul ce o poate descoperii.

Tot la tratamentul profilactic, pe langa detartraj si periaj profesional sau periajul zilnic, mai este si aplicarea locala de geluri fluorizante pentru intarirea smaltului. Iar un tratament profilactic complet se incheie cu sigilarea: aplicarea unui material sigilant face ca intre 3-6 ani dintele sau dintii sa fie complet protejati.

De aceea nu va neglijati sanatatea. De la o simpla carie incipienta, sau de la un simplu detartraj periodic se poate ajunge la probleme serioase, implicit nu doar sa cuprinda sfera cavitatii bucale si sa ne afecteze intreg organismul. Acesta este un alt subiect ,,Probleme generale de sanatate cauzate de afectiunile dentare netratate,,, insa voi prezenta cateva informatii si despre acest subiect in articolul vitor.

Related posts

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *